Roms vande ifølge Clasen - Verden ifølge Cl@sen

Gå til indhold

Hoved menu:

Roms vande ifølge Clasen

Roms vande
vand, vand & aqua

Byernes By

Efter godt et dusin ture til Rom er Clasen ikke i tvivl om, at Rom er den mest fantastiske by!
2500 års historie, Romerriget, den katolske verdens hovedstad, barokkens by par excellence, kulinariske goder i store bidder og en pragtfuld atmosfære!
Og byens smukke fontæner, der venter den besøgende rundt om snart sagt hvert andet hjørne, hvad enten det er i form af gigantiske, kataraktiske brus eller blot en stille silen. Charmerende forskelle!


Denne og de følgende sider er tilegnet "Roms Vande" i alle menneskeskabte former, der ytrer sig i byens gader, stræder, pladser og gårde.
Oplysningerne om de enkelte vande er primært hentet fra H. V. Mortons fremragende bog "Roms fontæner". (Nyt Nordisk Forlag - Arnold Busck, 1973).
Læs også hans "Roms tryllerier"

Og Clasen kan dårligt besynge Roms yndigheder uden at kreditere sin gamle gymnasielærer Elio Acunto di Lorenzo, der åbnede denne skatkiste for Clasen i 1967.


Elio Acunto di Lorenzo


De benyttede fotos er taget på flere rejser til byen, og de udvalgte vande er lidt tilfældig og langt fra udtømmende! Måtte kommende ture udfylde alle hullerne!
Alle fotos er taget af ham selv.


Tidligere og - især - kommende Romsfarere må ikke undlade at opsøge denne site, som kan give ideer til at opsøge steder udenfor alfarvej, og som man kan blive overordentlig klog og glad af:
Annas Romguide: http://www.annasromguide.dk/


Tiberen

Tiberen set fra toppen af Engelsborg

Tiberen var det vand, der var her, før byen kom. Ved et vadested samledes en del veje i Midtitalien, og her voksede byen op. Og så langt op kunne der komme oceangående skibe med forsyninger til Roms egen havn.

Tiberen i skumringstiden. April 2012
E. Rösler Franz: Akvarel med flodparti fra Tiberen i slutningen af 1800-tallet. Bemærk Cloaca Maximas udløb, som findes den dag i dag.
I baggrunden det såkaldte Vestatempel og tårnet på Santa Maria in Cosmedin.

Tiberen blev også - allerede i Oldtiden - stedet som bortskaffede romernes affald. Rom blev verdens første storby med et kloaksystem. Den dag i dag kan man se Cloaca Maximas udløb tæt ved Ponte Palatino. Men det var ikke blot affald, der førtes denne vej; Forum Romanum, Marsmarken og andre lavtliggende områder blev også drænet og gjort beboelige.Regnvandsrist. Nutidig

Ganske mange gange gik floden over sine bredder, men i dag er den grundigt lukket inde bag de høje kajmure.
På facademuren af kirken Santa Maria sopra Minerva er opsat mærker for historiske oversvømmelser.


TOP

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu